Mere Træning Er Ikke Altid Løsningen: Sådan Får Du Bedre Resultater med Mindre

Når vi sætter os et mål om at komme i form, er det nemt at falde i fælden og tro, at mere altid er bedre. Flere timer i fitnesscenteret, flere løbeture og flere svedige træningspas burde jo give bedre resultater, ikke?
Ikke nødvendigvis. Faktisk kan for meget træning have den modsatte effekt og bremse dine fremskridt. Her forklarer vi hvorfor – og hvad du kan gøre i stedet.


1. Din krop har brug for hvile til at genopbygge sig selv

Når du træner, nedbryder du muskelfibre. Det lyder måske negativt, men det er faktisk nødvendigt for at opbygge styrke og udholdenhed. Problemet opstår, hvis du ikke giver din krop tid til at restituere. Uden hvile kan dine muskler ikke genopbygge sig selv stærkere – og du risikerer overtræning.

Løsning:
Planlæg hviledage som en del af din træningsrutine. Hvile betyder ikke, at du skal være inaktiv – lette aktiviteter som gåture, tage cyklen eller bilen når du skal handle og arbejde på din smidighed, kan være nogle gode muligheder. 


2. Overtræning vil i sidste ende føre til skader

Når du presser din krop uden tilstrækkelig restitution, øger du risikoen for skader som forstrækninger, overbelastning og ledsmerter. Skader sætter ikke kun en stopper for dine fremskridt, men kan også kræve uger eller måneder, før du er tilbage ved dit udgangspunkt. Hvor meget du kan få ud af din træning, vil derfor med andre ord altid være afgjort af, hvor meget du kan restiduere. Og når det er sagt, er overtræning så i virkeligheden et symptom på for meget træning, eller på for lidt restidution? 

Løsning:
Lyt til din krop. Hvis du føler konstant træthed, har ømme led eller mærker, at din præstation bliver dårligere, kan det være tegn på overtræning/under-restidution.
Husk, at jo mere og jo hårdere du træner, jo større krav stiller det til alle de andre ting du gør ved siden af din træning. Heriblandt søvn, hydrering og ernæring. 


3. Kvalitet trumfer kvantitet

Effektiv træning handler ikke om, hvor meget tid du bruger eller hvor smadret du kan føle dig efter,  men om hvordan du bruger tiden. Lange, udmattende træningspas er sjældent nødvendige for at opnå resultater. Korte, effektive og velprogrammerede træningspas, som dem du møder hos Værftet, er mere end rigeligt til at give dig målbare resultater på både styrke, udholdenhed, smidighed og dit energiniveau.

Løsning:
Prioritér kvalitet fremfor kvantitet. Hold dig til planen og forsøg at ramme den intensitet der er tiltænkt, for det enkelte træningspas. Selvom det kan virke helt på hovedet, er der en mening med galskaben, når det IKKE er meningen, at du skal føle dig helt kørt over efter træning. 


4. Stress kan hæmme dine resultater

Overtræning kan skabe fysisk stress i din krop og øge niveauet af stresshormonet kortisol. Høje niveauer af kortisol over længere tid kan føre til træthed, vægtøgning og dårligere resultater i træningen. Lige her kan man opleve et KÆMPE dyk i sin motivation, for jeg træner jo mega hårdt og ofte, så hvorfor rykker jeg mig ikke? Engang imellem vil man her tænke, at endnu mere træning må være løsningen, selvom det svare til at hælde benzin på et udbrændt bål.
Hvis du vil have et stort bål, som brænder effektivt i lang tid, så bliver du nød til at tilføje kvalitetsbrænde i et tempo du kan følge med til, for at opretholde bålets størrelse over tid og have bedre muligheder for at skrue op og ned for flammen, i takt med livet byder på sine konstante udfrodringer. 

Løsning:
Giv dig selv tid til, og ikke mindst lov til, at slappe af. Prioriter 7-9 timers søvn hver nat, få 1,5-2,5g protein pr kg propsvægt, få noget godt fedt, få gode kulhydrater før træning så du har energi at arbejde med og sidst men ikke mindst. Lyt til kroppen – Den fortæller dig en hel del. 


5. Mere træning kan føre til udbrændthed

Hvis du konstant pusher dig selv uden at nyde processen, er det kun et spørgsmål om tid, før motivationen forsvinder. For mange er vejen til en sund livsstil at finde glæde i træning – ikke at gøre det til en sur pligt.

Løsning:
Vælg træningsformer, du faktisk kan lide, og bland det op for at holde det sjovt. En varieret rutine gør det nemmere at holde fast i din træning over tid. Find en god makker eller makkerinde at træne med, så i kan holde hinanden ansvarlige og nyde rejsen sammen. 
Som medlem hos Værftet kan du endda supplere med løbende målsætningssamtaler, som kan hjælpe dig med at navigere og fokusere på de rigtige ting, så du kan nyde rejsen og holde fast i motivationen. 


Sådan finder du balancen

At træne smartere, ikke hårdere, er nøglen til at få de resultater, du ønsker. Her er tre trin til at finde balancen:

  1. Planlæg din uge: Book dine hold på forhånd, planlæg hvornår du handler, hvornår du tilbereder mad, hvornår du går i seng og hvornår du står op. Hos Værftet behøver du ike spekulere på selve træningen. Du skal bare sørge for at dukke op og give det der er på dagen, 
  2. Fokusér på progressiv belastning: For dig der ikke træner hos os: Øg langsomt vægten, intensiteten eller varigheden over tid i stedet for at overtræne. På den måde giver du kroppen mulighed for at adaptere til de nye krav du stiller den, samt få en fornemmelse af, hvad du lige nu kan restiduere dig fra. Progressiv overload er tænkt ind i programmerne hos Værftet, så så længe du holder dig til det vi underviser dig i, så er du sikret gradvis eksponering. 
  3. Lyt til din krop: Ingen kender din krop bedre end dig. Hvis noget føles forkert, er det okay at tage en pause.

Afslutning

Husk, at en sund livsstil handler om balance. For meget træning kan være lige så skadeligt som for lidt. Ved at prioritere kvalitet, hvile og glæden ved bevægelse kan du opnå resultater, der holder – og samtidig undgå at brænde ud.

Er du klar til at træne smartere i stedet for hårdere? 

Medlem: book din gratis målsætningssamtale:

https://book.businessandfitness.dk/widget/bookings/vaerftet6100/goal-review

Ikke medlem endnu? Book en gratis intro lige her:

https://book.businessandfitness.dk/widget/booking/K5QVXk7MILdjYu8wMaTJ